Struikelstenen in Doesburg


Op zondag 3 mei 2009 werden in Doesburg tien “struikelstenen”, (Stolpersteine), geplaatst.

Dit gebeurde op initiatief van het echtpaar Conni Klein en Harm Holman, die in het huis wonen waar vroeger de joodse familie Sternfeld woonde.
In 1941 werd vader Maurits Sternfeld door de Duitsers weggevoerd en overleed in Mauthausen. Moeder Lena en Hannie, haar driejarige dochtertje, wisten te ontkomen.
Het huis van de familie Sternfeld had al een ander gedenkplaatje en heeft geen 'struikelsteen' gekregen.
De Duitse kunstenaar Gunter Demnig gaf hen gedenkstenen, ofwel 'struikelstenen'. Klinkers met koperen plaatjes waar hun namen opstaan, hun geboortejaar en het jaar waarin ze werden omgebracht: in Auschwitz, Sobibor of Mauthausen.

Helena Levie Meijers, Manus Levie, Abraham Meijers, Johanna Meijers Walg, Mozes Katz, Johanna Katz, Sibilla Katz-van Dijk, Meier Lebensbaum, Jacob Meijers, Rosette Walg.
Deze tien Doesburgse joden werden in de Tweede Wereldoorlog afgevoerd en keerden niet meer terug uit de concentratiekampen.


U kunt de “struikelstenen” vinden op de volgende plaatsten:

Kraakselaan 62
Parkeerplaats Kloostertuin
Bresstraat 24
Bergstraat 51
Bergstraat 46
Roggestraat 12

Het project “Struikelstenen” is mede mogelijk gemaakt door Rotary Doesburg e.o., Stad en Ambt Doesborgh en enkele bewoners van Doesburg.

“Stolpersteine” is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.
Deze Stolpersteine (lett. 'struikelstenen') herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova's getuigen en euthanasieslachtoffers.
De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.
Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst.
De kleine stenen (10 x 10 cm) werden lange tijd alle door de kunstenaar zelf gemaakt en geplaatst. Het project Stolpersteine loopt sinds het jaar 1994. Zie ook de website www.stolpersteine.nl
stolpersteinen